środa, 30 lipca 2014
wtorek, 29 lipca 2014
Medaliony z łososiem i cytryną
- filet z łososia ok. 1 kg
- 1 cytryna
- gruba sól
- pieprz
Łososia pokroić na 4 części, usunąć skórę. Medaliony włożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać odrobiną grubej soli, mielonym pieprzem i na każdym położyć plasterek cytryny. Wstawić danie do rozgrzanego piekarnika do temp. 200 C i piec 20 minut. Podawać z sosem beszamelowym.
Smacznego!
poniedziałek, 28 lipca 2014
Biały krem szparagowy
- 500 g białych szparagów
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- świeży tymianek
- sól
- biały pieprz
Szparagi myć, obierać ze skórki, odciąć zdrętwiałą część i główki. Bulion zagotować, dorzucić środkowe części szparagów. Ziemniaki obierać i pokroić w niewielką kostkę i także wrzucić do bulionu. Gotować do miękkości około 10-15 minut ( w zależności od grubości szparagów). Zmiksować na gładki krem. Do kremu wrzucić główki szparagów, doprawić przyprawami, gotować 3-4 minuty. Podawać z świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Zupa z cukinii
Coś lekkiego i smacznego.
Składniki:
Smacznego!
- 1 cukinia
- 3 małe ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżka masła
- Sól
- Pieprz
- 0,5 łyżeczki curry
- 250 ml śmietany 18%
Cukinię umyć, osuszyć. Jeśli cukinia jest młoda pokroić w całości na kostkę. Jeśli cukinia jest większa i starsza należy przed pokrojeniem wydrążyć pestki. Ziemniaki obrać i także pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię. Posolić i popieprzyć. Podsmażać na wolnym ogniu do zrumienienia ziemniaków. Poszatkować szczypiorek i dymkę. Dorzucić do rondelka dymkę i część szczypiorku. Zalać bulionem. Gotować około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić szczyptą curry. Zmniejszyć ogień lub na chwilę całkowicie wyłączyć. Do szklanki śmietany wlać małą chochelkę zupy, wymieszać. Dopiero taką mieszanką zaciągnąć zupę wlewając śmietanę do rondelka. Zagotować. Podawać z resztą szczypiorku.
Smacznego!
Zupa krem szparagowo-szpinakowa
- 1 pęczek szparagów
- 100 g świeżego szpinaku
- 3 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- 1 litr bulionu warzywnego
- oliwa do smażenia
- kolorowy pieprz
Cebulę kroimy w kostkę (nie musi być zgrabna, i tak na koniec zostanie zblendowana), a czosnek w plasterki. Ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę, a szparagi myjemy, odrywamy im zdrewniałe końce i kroimy w mniejsze kawałki, po czym odkładamy na bok ich główki. Szpinak i bazylię dokładnie myjemy.
W rondlu rozgrzewamy oliwę i przysmażamy na niej cebulę. Po chwili dodajemy ziemniaki i czosnek. Smażymy kilka minut mieszając, po czym wrzucamy szparagi bez główek oraz szpinak i zalewamy wszystko bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10-15 min (w zależności od miękkości szparagów i ziemniaków). Po tym czasie dodajemy bazylię i główki szparagów i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Gdy ziemniaki i szparagi będą miękkie wyjmujemy z zupy kilka główek szparagów do dekoracji i miksujemy wszystko dokładnie blenderem na gładki krem. Rozlewamy do miseczek, posypujemy kolorowym pieprzem i układamy główki szparagów.
Smacznego!
Krem brokułowy
- 1 brokuł
- 3 małe ziemniaki
- 0,75 litra bulionu
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka płatków migdałów
Brokuł podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa gotować w bulionie (ilość w zależności od tego jak bardzo gęsty krem chcemy uzyskać) póki nie zmiękną. Zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Płatki uprażyć na suchej patelni i ozdobić nimi krem.
Smacznego!
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych lub jogurcie
Dobry sernik na chłodne dni.
Składniki na spód:
Masa serowa:
- biszkopty (podłużne lub okrągłe)
Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm uszczelnić folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.
- 700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego jogurtu waniliowego
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 400 g truskawek + do dekoracji
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować truskawkami (na wierzch można również wylać galaretkę).
Smacznego!
Kruche ciasteczka milionera
- 175 g mąki (dałam krupczatkę)
- 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki brązowego cukru
- 55 g masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 400 g skondensowanego mleka z puszki (słodzone)
- 200 g czekolady deserowej
- 1/4 szkl. śmietanki 30%
Kwadratową formę o boku 23 cm wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st.C. Połączyć wszystkie składniki na kruchy spód i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Wyłożyć ciastem dno formy; ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku przez ok. 20 min., aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Przygotować masę: w rondelku umieścić masło, cukier brązowy i mleko skondensowane. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień i gotować przez 4-5 min., aż masa toffi zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Wylać masę na kruchy spód i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy toffi stężeje, do rondelka wlać ¼ szkl. śmietanki, wraz z pokruszoną czekoladą. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając – roztopić czekoladę. Wylać czekoladę na masę toffi; rozprowadzić starannie. Postawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Przed podaniem kroić ciasto na niewielkie kwadraty. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
niedziela, 27 lipca 2014
Sernik na zimno (gotowany)
- 5 jajek
- ½ szklanka cukru
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
- cukier waniliowy mały
- 1 kg sera białego tłustego
- 1 paczka margaryny
- rodzynki
- 7 paczek herbatników
- polewa czekoladowa 3 szt
Na dno brytfanki nakładamy herbatniki. Wszystkie w/w składniki wkładamy do garnka i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Na sernik druga warstwa herbatników i polewamy polewą.
Smacznego!
Placuszki z polędwicą i kukurydzą
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 papryczka chilli czerwona
- 6 plasterków polędwicy drobiowej
- 4 łyżki kukurydzy
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Jajko roztrzepać w misce na puszystą pianę. Dodać przesiana mąkę i dobrze wymieszać, aby nie zostawić grudek. Polędwice, natkę i papryczkę pokroić. Dodać do ciasta wszystkie składniki: kukurydzę, natkę, chilli i polędwicę. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 2/3 objętości powinny stanowić składniki, które dodawaliśmy, a 1/3 samo ciasto. Na patelni rozgrzać olej. Nabierając masę łyżką kłaść na olej i smażyć do zrumienienia.
Placek po węgiersku
Danie czasochłonne, ale warto zrobić.
Gulasz:
- 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np. karkówka)
- 3-4 łyżki mąki
- 1 litr bulionu
- 2 duże cebule
- 2 papryki czerwone
- 20 dag pieczarek
- kilka łyżek oleju
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- 3-4 ziarnka ziela angielskiego
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- szczypta papryki ostrej w proszku (wg uznania)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- pieprz, sól
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- łyżka majeranku
- olej do smażenia
- śmietana gęsta 12%
- koperek
- surówka np. z kapusty
Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Przełożyć na sito i usunąć nadmiar mąki. Na patelni dobrze rozgrzać olej i wrzucić mięso. W garnku zagotować bulion (w niepełnych 4 szklankach wody rozpuścić 1 kostkę rosołową). Do bulionu wrzucić zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu pozostałym po mięsie. Usmażoną cebulę wrzucić do gulaszu. Wcisnąć również czosnek. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wyparuje z nich woda. Paprykę pokroić w kostkę lub małe paski. Do gulaszu wrzucić paprykę, pieczarki, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Gotować na wolnym ogniu przez następną godzinę często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieprz.
W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki. Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę. Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dokładnie wymieszać. Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki. Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki. Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał).
Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch posmarować śmietaną i posypać koperkiem. Podawać z surówką np. colesław lub z kapustą kiszoną.
Smacznego!
sobota, 26 lipca 2014
Ciasto marchewkowe
- 2 jaja
- 50 g brązowego cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 1 banan
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- po 1 łyżeczce: cynamonu, sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodaję marchewkę, banana, wiórki kokosowe i delikatnie mieszam. Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 21 x 21 cm lub keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Smacznego!
piątek, 25 lipca 2014
Prosty przepis na bardzo dobry chleb
Bardzo długo szukałam przepisu na proste upieczenie chleba. Bez przygotowania zakwasu, po prostu na drożdżach i znalazłam. Dziele się z Wami, bo naprawdę warto zrobić to samemu. Dla mojej rodziny piekę chleb średnio 1-2 razy w tygodniu. Dla urozmaicenia zmieniam dodatki. Przekonajcie się sami, że to nic trudnego.
czwartek, 24 lipca 2014
Subskrybuj:
Posty (Atom)