sobota, 26 lipca 2014

Krokiety ziemniaczane z kiełbasą



Składniki:
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • +/-2 łyżki mąki
  • 1 cebula biała
  • 1 kiełbasa swojska
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pęczek koperku
  • bułka tarta
Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie pokroić cebulę i kiełbaskę w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać do ostudzonych ziemniaków razem z 1 jajkiem i 1 żółtkiem. Dodać także posiekany koperek i mąkę. Zagnieść na zwartą masę. Formować krótkie wałeczki i delikatnie spłaszczyć. Każdego krokieta obtoczyć najpierw w roztrzepanym białku, następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron do zrumieniania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz