Składniki:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie pokroić cebulę i kiełbaskę w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać do ostudzonych ziemniaków razem z 1 jajkiem i 1 żółtkiem. Dodać także posiekany koperek i mąkę. Zagnieść na zwartą masę. Formować krótkie wałeczki i delikatnie spłaszczyć. Każdego krokieta obtoczyć najpierw w roztrzepanym białku, następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron do zrumieniania.
- 6 dużych ziemniaków
- 2 jajka
- +/-2 łyżki mąki
- 1 cebula biała
- 1 kiełbasa swojska
- olej rzepakowy do smażenia
- pęczek koperku
- bułka tarta
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie pokroić cebulę i kiełbaskę w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać do ostudzonych ziemniaków razem z 1 jajkiem i 1 żółtkiem. Dodać także posiekany koperek i mąkę. Zagnieść na zwartą masę. Formować krótkie wałeczki i delikatnie spłaszczyć. Każdego krokieta obtoczyć najpierw w roztrzepanym białku, następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron do zrumieniania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz