Składniki:
- 1 szklanka wody (tj, 250 ml)
- 1/3 kostki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
Wykonanie:
W garnku podgrzewamy wodę z masłem. Gdy masło się roztopi, to dodajemy mąkę. Ciasto mieszamy, aż będzie gęste i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy aby przestygło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy (można użyć miksera). Przy pomocy szprycy formujemy wianuszki. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, aż będą rumiane. Po wystudzeniu polewamy lukrem (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki wody) lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.
Dzien dobry mam pytanie ile wychodzimy oponek ze szkl maki?Drugie pytanie to -lukier jak robimy to musi byc ciepła woda ?
OdpowiedzUsuńWyszło trzynaście grubszych oponek. Jeśli zrobisz cieńsze to wyjdzie więcej sztuk. Do lukru dodałam zimnej wody.
OdpowiedzUsuńbardzo dziekuje za odp :) pozdrawiam milo
OdpowiedzUsuń