Składniki:
- 3 serki Mascarpone (po 250 g)
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru
- 2 filiżanki mocnej kawy – wystudzonej
- kieliszek alkoholu (rum, wiśniówka, grappa)
- 3 opakowania biszkoptów „paluszków”
- kakao suche
- czekolada gorzka
Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i cukru ukręcić kogiel-mogel. Następnie dodać serki i piane z białek. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Do kawy wlać alkohol i wymieszać (kawę można lekko posłodzić). Na spód naczynia prostokątnego ułożyć biszkopty sekundę umoczone w kawie (można tylko zamaczać dolną ich część). Biszkopty układać bardzo ciasno. Połowę masy serowej rozprowadzić na biszkoptach. Nałożyć warstwę namoczonych biszkoptów. Kolejna warstwa masy serowej, wyrównać. Oprószyć kakao i startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej podawać na następny dzień).
Smacznego!
Apetycznie wygląda. Idealne ciasto do kawy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń