poniedziałek, 20 października 2014

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami


Składniki:
  • 2 duże cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 400 g mięsa mielonego
  • 1 pomidor
  • 100 g sera żółtego (kostka)
  • chilli cayenne
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Cukinie przekrajmy na pół, wydrążamy każdą z części (zrobiłam to za pomocą łyżeczki). Wydrążone części cukinii oprószamy solą i odkładamy na bok,. Puste cukinie przyprószamy solą i pieprzem, zostawiamy. Paprykę kroimy na małe paseczki, pomidor w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy mięso mielone, po chwili wyciśnięte na prasce ząbki czosnku. Smażymy pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy około 2 łyżeczek słodkiej papryki oraz chilli wedle uznania, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Dodajemy pokrojoną paprykę, pomidora oraz miąższ z wydrążonej cukinii. Dusimy pod przykryciem około 7 minut. W tym czasie na tarce trzemy kostkę sera. Cukinie napełniamy nadzieniem, przykrywamy sporą ilością sera żółtego i wkładamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz