Składniki:
- 0,5 kg surowej białej kiełbasy
- 4 jajka
- 30 dkg grzybów leśnych/pieczarek
- 400 ml koncentratu Żurku Śląskiego
- 100 g śmietany 18%
- 1 kostka bulionu grzybowego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- majeranek
- 1 liść laurowy
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Grzyby leśne/pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Zagotować ok. 2 litry wody, dodać białą kiełbasę. Gotować ok. 15 minut. Następnie dodać grzyby leśne/pieczarki oraz w/w przyprawy, gotować ok. 15 minut. Na koniec dodać koncentrat żurku i śmietanę, całość gotować 10 minut. Jajka obrać i podzielić na ćwiartki a kiełbasę pokroić w grubsze krążki. Na talerz położyć pokrojone jajko wraz z kiełbasą i zalać ugotowanym żurkiem.
Smacznego!
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz