Korzystałam z wielu przepisów i ten uważam za najlepszy. Szczerze polecam!
Składniki:
- 1,5 szklanki borówek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 niepełna szklanka mleka
Wykonanie:
Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W drugim naczyniu zmieszać mleko, jajka i olej. Połączyć składniki suche i mokre. Dodać borówki w całości. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego!
Zdjęcia nadesłane przez czytelników bloga:
Jeśli nie ma w domu proszku do pieczenia, do spulchniania ciasta można użyć odrobiny rumu. Działa bardzo dobrze i dodatkowo wzbogaca wypieki smakowitym aromatem. :-)
OdpowiedzUsuń