poniedziałek, 28 lipca 2014

Kruche ciasteczka milionera

Kruchy spód:
  • 175 g mąki (dałam krupczatkę)
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki brązowego cukru
Masa toffi:
  • 55 g masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 400 g skondensowanego mleka z puszki (słodzone)
Polewa:
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1/4 szkl. śmietanki 30%
Wykonanie:

Kwadratową formę o boku 23 cm wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st.C. Połączyć wszystkie składniki na kruchy spód i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Wyłożyć ciastem dno formy; ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku przez ok. 20 min., aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Przygotować masę: w rondelku umieścić masło, cukier brązowy i mleko skondensowane. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień i gotować przez 4-5 min., aż masa toffi zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Wylać masę na kruchy spód i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy toffi stężeje, do rondelka wlać ¼ szkl. śmietanki, wraz z pokruszoną czekoladą. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając – roztopić czekoladę. Wylać czekoladę na masę toffi; rozprowadzić starannie. Postawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Przed podaniem kroić ciasto na niewielkie kwadraty. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz