Składniki:
- połowa opakowania makaronu penne
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- ok. 250 g mrożonego szpinaku w liściach
- 2 duże ząbki czosnku
- 3/4 opakowania gęstej śmietany 18%
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa, kilka kropel cytryny i ok. pół łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła i odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Gotujemy makaron al dente, a w międzyczasie na początek wrzucamy na rozgrzaną patelnię masło i skrapiamy oliwą. Na to drobno posiekany czosnek. Jak się troszkę podgrzeje wrzucamy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, a następnie dusimy pod przykryciem aż się rozmrozi co jakiś czas mieszając żeby nic nam się nie przypaliło. Gdy szpinak się rozmrozi, wszystko ładnie mieszamy by potem wlać śmietanę. Mieszamy jeszcze dokładniej żeby wyglądało jak mazy impresjonistów. Jak stuff się grzeje ciachamy łosia i pomidorki, a następnie wrzucamy do szpinaku ze śmietaną! Przed tym jednak dorzucamy wcześniej ugotowany makaron żeby się trochę zagrzał. Doprawiamy m.in. cytryną i cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz