sobota, 26 lipca 2014

Śródziemnomorski warkocz francuski


Składniki:
  • kilka plasterków salami
  • oliwki zielone
  • 0,5 kostki sera feta
  • świeży szczypiorek
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 1 łyżka ketchupu
  • 0,5 płatu ciasta francuskiego
  • zioła prowansalskie
  • jajko
Wykonanie:

Ciasto rozłożyć, na środku zostawić miejsce do układania składników, brzegi ponacinać w równych odstępach. Środek posmarować ketchupem, oprószyć ziołami. Ułożyć plasterki salami, pokrojone oliwki, pokruszoną fetę, posiekany szczypiorek. Doprawić przyprawami. Zawinąć warkocz przeplatając na zmianę paseczki ciasta z lewej i prawej strony. Na koniec delikatnie docisnąć. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Zapiekać w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz