Bardzo długo szukałam przepisu na proste upieczenie chleba. Bez przygotowania zakwasu, po prostu na drożdżach i znalazłam. Dziele się z Wami, bo naprawdę warto zrobić to samemu. Dla mojej rodziny piekę chleb średnio 1-2 razy w tygodniu. Dla urozmaicenia zmieniam dodatki. Przekonajcie się sami, że to nic trudnego.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 14 g drożdży suchych
- 2 łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki otrębów owsianych/słonecznik łuskany/pestki dyni
- 400 ml ciepłej wody
- opcjonalnie przyprawy do smaku, np. 2 łyżeczki oregano/siemię lniane/rozmaryn
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Drożdże wsypujemy do ciepłej wody, dokładnie mieszamy i odstawiam na kilka minut na bok. Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszamy w dużej misce i wlewamy do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiamy ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto mieszamy jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiamy na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C (grzałka górna i dolna).
Smacznego!
Zdjęcia nadesłane przez czytelników bloga:
Smacznego!
Zdjęcia nadesłane przez czytelników bloga:
Aby chleb dłużej zachował świeżość, najpierw należy włożyć do papierowej torebki, a następnie do foliowego woreczka. Całość umieścić w lodówce, w pojemniku na warzywa. Teraz pieczywo pozostanie smaczne znacznie dłużej. :-)
OdpowiedzUsuń