sobota, 26 lipca 2014

Tortilla z kurczakiem


Składniki:
  • 6 placków tortilli
  • 0,7 kg piersi z kurczaka
  • 6 plastrów sera
  • 7-8 dużych pieczarek
  • 2 pomidory
  • 1 długi ogórek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża śmietana 18%
  • 3 kosteczki czosnkowe
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa do grilla
  • przyprawa do gyrosu lub kebabu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Wykonanie:

Kroimy pierś kurczaka na cienkie plasterki, a potem w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię, wlewając 3 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego oleju, wsypujemy po 1/3 opakowania przyprawy do kurczaka, grilla i gyrosu lub kebabu. Mieszamy to wszystko i zaczynamy smażyć. W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę pieczarki i także dorzucamy je do już lekko podsmażonego kurczaka i dalej smażymy 10–15 min, aż pieczarki i kurczak będą dobre. Gdy kurczak z pieczarkami się smaży, myjemy ogórki i pomidora i obieramy je ze skórki. Pomidora kroimy w półksiężyce, a ogórka w kosteczkę. 

Sos: wlewamy do miski całą dużą śmietanę, dodajemy trochę soli, pieprzu, kosteczki czosnku i obrane ząbki czosnku i wszystko razem miksujemy blenderem do jednolitej konsystencji. Gdy będziemy mieli już gotowe wszystkie składniki, włączamy piekarnik na 200 stopni i wkładamy same placki do tortilli na jakieś 2-3 min, aby się troszkę podgrzały (wtedy łatwiej je zwinąć). W tym czasie przygotowujemy na blacie spore kawałki folii aluminiowej. Gdy placki są już ciepłe, kładziemy je na folii aluminiowej i smarujemy sporą łyżką sosu czosnkowego – dokładnie rozsmarowujemy na całym placku, następnie kładziemy na środek 2-3 łyżki usmażonego kurczaka z pieczarkami, 3 półksiężyce pomidora, trochę ogórka i na to wszystko łyżkę sosu i plaster sera żółtego. Aby zawinąć tortille, należy dół placka zawinąć prawie na wysokość środka placka i zawinąć boki także do środka (jakbyśmy robili kopertę) i całość szczelnie zawijamy w folie i wstawiamy do piekarnika na jakieś 10 min, aby ser się rozpuścił.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz