Składniki:
- 6 placków tortilli
- 0,7 kg piersi z kurczaka
- 6 plastrów sera
- 7-8 dużych pieczarek
- 2 pomidory
- 1 długi ogórek
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża śmietana 18%
- 3 kosteczki czosnkowe
- przyprawa do kurczaka
- przyprawa do grilla
- przyprawa do gyrosu lub kebabu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Kroimy pierś kurczaka na cienkie plasterki, a potem w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię, wlewając 3 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego oleju, wsypujemy po 1/3 opakowania przyprawy do kurczaka, grilla i gyrosu lub kebabu. Mieszamy to wszystko i zaczynamy smażyć. W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę pieczarki i także dorzucamy je do już lekko podsmażonego kurczaka i dalej smażymy 10–15 min, aż pieczarki i kurczak będą dobre. Gdy kurczak z pieczarkami się smaży, myjemy ogórki i pomidora i obieramy je ze skórki. Pomidora kroimy w półksiężyce, a ogórka w kosteczkę.
Sos: wlewamy do miski całą dużą śmietanę, dodajemy trochę soli, pieprzu, kosteczki czosnku i obrane ząbki czosnku i wszystko razem miksujemy blenderem do jednolitej konsystencji. Gdy będziemy mieli już gotowe wszystkie składniki, włączamy piekarnik na 200 stopni i wkładamy same placki do tortilli na jakieś 2-3 min, aby się troszkę podgrzały (wtedy łatwiej je zwinąć). W tym czasie przygotowujemy na blacie spore kawałki folii aluminiowej. Gdy placki są już ciepłe, kładziemy je na folii aluminiowej i smarujemy sporą łyżką sosu czosnkowego – dokładnie rozsmarowujemy na całym placku, następnie kładziemy na środek 2-3 łyżki usmażonego kurczaka z pieczarkami, 3 półksiężyce pomidora, trochę ogórka i na to wszystko łyżkę sosu i plaster sera żółtego. Aby zawinąć tortille, należy dół placka zawinąć prawie na wysokość środka placka i zawinąć boki także do środka (jakbyśmy robili kopertę) i całość szczelnie zawijamy w folie i wstawiamy do piekarnika na jakieś 10 min, aby ser się rozpuścił.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz