niedziela, 17 sierpnia 2014

Kuleczki ziemniaczane

Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • +/- 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Ziemniaki obrać, gotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić, rozgnieść lub przecisnąć przez praskę na gładkie puree. Odstawić do przestygnięcia. Gdy ziemniaki będą jeszcze letnie dodać jajko, mąkę ziemniaczaną (mniej lub więcej w zależności od rodzaju ziemniaków, masa powinna dać się formować bez klejenia się) sól, pieprz i paprykę słodką do smaku.Dokładnie wyrobić razem. Z masy ziemniaczanej uformować kuleczki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć partiami po kilka kuleczek na głębokim tłuszczu około 1 minuty. Podawać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz