poniedziałek, 1 września 2014

Babka ziemniaczana z boczkiem



Składniki:
  • 2 kg ziemniaków
  • 200 g kiełbasa
  • 200 g boczku
  • 2 cebule
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • majeranek, sól, pieprz
Wykonanie:

Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni, następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, aż cebula zmięknie. Odstaw do przestygnięcia. Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą. Całość dokładnie wymieszaj – masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest to babka z kominkiem, polecam blaszkę zabezpieczyć folią aluminiową).
Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170-180°C z termoobiegiem przez około 50 minut.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Przygotowałam babkę wg powyższego przepisu i okazała się bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń