Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 200 g kiełbasa
- 200 g boczku
- 2 cebule
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- majeranek, sól, pieprz
Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni, następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, aż cebula zmięknie. Odstaw do przestygnięcia. Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą. Całość dokładnie wymieszaj – masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest to babka z kominkiem, polecam blaszkę zabezpieczyć folią aluminiową).
Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170-180°C z termoobiegiem przez około 50 minut.
Smacznego!
Przygotowałam babkę wg powyższego przepisu i okazała się bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuń