czwartek, 23 października 2014

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym


Przepis na kluski śląskie znajduje się tutaj: Kluski śląskie

Składniki na sos pieczarkowy:
  • 10 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • pieprz, sól
  • śmietana
  • mąka pszenna
  • mleko
  • margaryna
Wykonanie:

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, wrzucamy do rondla. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek. Dodajemy kawałek margaryny. Stawiamy na palnik, następnie podlewamy wodą. Póki pieczarki nie zmiękną dolewamy wodę, po tym jak poprzednia wyparuje. Kiedy wszystko jest już miękkie możemy przystępować do kończenia sosu. Do słoika wsypujemy kopiastą łyżkę mąki i ok szklankę wody. Zakręcamy i potrząsamy. Jest to idealny sposób na zmieszanie mąki z wodą bez obaw o grudki. Wlewamy zawartość słoika do pieczarek i mieszamy aż zgęstnieje, Dodajemy ok 2 łyżki śmietany i wciąż mieszamy. Gdyby sos okazał się za gęsty nie podlewajcie go wodą, zamiast tego użyjcie mleka. Dzięki temu jego smak okaże się jeszcze bardziej aksamitny. Na koniec doprawmy całość solą i pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz