czwartek, 23 października 2014

Kluski śląskie


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól
Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ziemniaki przełożyć do garnka lub miski i dokładnie wyrównać powierzchnię. Ziemniaki należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć z garnka. W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem). Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku. W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz