czwartek, 15 stycznia 2015

Chleb nacinany z serem, szynką i i masłem czosnkowym


Składniki:
  • 1 bochenek niekrojonego chleba
  • 200 g żółtego sera
  • 200 g szynki
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • dymka zielona
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Chleb nacinamy w kratkę, najpierw wzdłuż, a następnie wszerz, Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, uważając aby nie przeciąć dolnej skórki. Ser oraz wędlinę tniemy na niezbyt duże, cienkie plastry i wkładamy pomiędzy nacięcia chleba. Do roztopionego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko mieszamy na pastę. Doprawiamy solą i pieprzem. Taką pastą polewamy cały bochenek. Posypujemy posiekaną dymką. Chleb zawijamy szczelnie w folię, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Następnie odwijamy chleb z folii i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż skórka się zarumieni a ser dobrze roztopi.
Smacznego!

Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz