Składniki:
- 1 bochenek niekrojonego chleba
- 200 g żółtego sera
- 200 g szynki
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- dymka zielona
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Chleb nacinamy w kratkę, najpierw wzdłuż, a następnie wszerz, Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, uważając aby nie przeciąć dolnej skórki. Ser oraz wędlinę tniemy na niezbyt duże, cienkie plastry i wkładamy pomiędzy nacięcia chleba. Do roztopionego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko mieszamy na pastę. Doprawiamy solą i pieprzem. Taką pastą polewamy cały bochenek. Posypujemy posiekaną dymką. Chleb zawijamy szczelnie w folię, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Następnie odwijamy chleb z folii i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż skórka się zarumieni a ser dobrze roztopi.
Smacznego!
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz