wtorek, 29 lipca 2014

Mięso mielone z pieczarkami w warkoczu francuskim


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • sól
  • pieprz
  • płat ciasta francuskiego
  • jajko
  • 2 łyżki ketchupu
Wykonanie:


Na patelni podsmażyć mięso mielone, pokrojone drobno pieczarki i posiekaną cebulę. Ja robię to na dwóch oddzielnych patelniach a później łączę i podsmażam jeszcze kilka minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozłożyć, na środku zostawić miejsce do układania składników, brzegi ponacinać w równych odstępach. Środek posmarować ketchupem. Ułożyć podsmażone mięso mielone wraz z pieczarkami i cebulą.. Zawinąć warkocz przeplatając na zmianę paseczki ciasta z lewej i prawej strony. Na koniec delikatnie docisnąć. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Zapiekać w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz