środa, 20 sierpnia 2014

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Drożdżówka wychodzi za każdym razem, jest prosta w wykonaniu i co najważniejsze jest lekko wilgotna smacznego.


Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 całe roztrzepane jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 100 g drożdży
Wykonanie:

Do miski wkładam składniki w takiej kolejności jak napisałam wyżej. Drożdże kruszę na wierzch, wstawiam miskę na dwie godziny do lodówki. Po dwóch godzinach mieszam wszystkie składniki drewnianą łyżką aż ładnie się połączą, wylewam ciasto na blachę. Na wierzchu układam owoce (śliwki, truskawki, jabłka, wiśnie co kto lubi i ma pod ręką) na owoce rozkruszam kruszonkę piec w temp 180 stopni przez około 40 minut lub do tzw suchego patyczka.


Kruszonka:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny
Margarynę topię, ciepłą wlewam do mąki z cukrem i zagniatam. 
Smacznego!

Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz