środa, 4 lutego 2015

Oponki pieczone (pączki hiszpańskie)


Składniki:
  • 1 szklanka wody (tj, 250 ml)
  • 1/3 kostki masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
Wykonanie:


W garnku podgrzewamy wodę z masłem. Gdy masło się roztopi, to dodajemy mąkę. Ciasto mieszamy, aż będzie gęste i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy aby przestygło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy (można użyć miksera). Przy pomocy szprycy formujemy wianuszki. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, aż będą rumiane. Po wystudzeniu polewamy lukrem (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki wody) lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! 

Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

3 komentarze:

  1. Dzien dobry mam pytanie ile wychodzimy oponek ze szkl maki?Drugie pytanie to -lukier jak robimy to musi byc ciepła woda ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło trzynaście grubszych oponek. Jeśli zrobisz cieńsze to wyjdzie więcej sztuk. Do lukru dodałam zimnej wody.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dziekuje za odp :) pozdrawiam milo

    OdpowiedzUsuń