czwartek, 12 lutego 2015

Faworki


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 7 żółtek
  • 6 łyżeczek śmietany 18%
  • 2 łyżki octu lub spirytusu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • smalec lub olej
Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z wyżej wymienionych składników. Jeśli ciasto będzie się lepiło podsypujemy mąką. Przy pomocy tłuczka lub wałka obijam ciasto przez kilkanaście minut. Składamy ciasto na pół i uderzamy, i tak cały czas. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy najcieniej jak potrafimy (powinien być prawie przezroczysty). Tniemy na paski (najprościej to zrobić za pomocą noża do pizzy), a w każdym robimy nacięcie. Przewlekamy, tworząc faworki. Smażymy na rozgrzanym do 175°C oleju lub smalcu, aż będą jasnozłote z obydwu stron. Usmażone faworki odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po całkowitym wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem 
Smacznego! 

Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz