niedziela, 27 lipca 2014

Napoleonka na krakersach


Składniki:
  • 5 szklanek mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanek cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 kostka masła (margaryny)
  • 1-2 paczki krakersów (w zależności od wielkości foremki)
Wykonanie:

4 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałą 1 szkl. mleka wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami na jednolita masę. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. W blaszce ułożyć warstwę krakersów, na to wyłożyć gorącą masę i na wierzchu ułożyć krakersy. Pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki, żeby masa dobrze stężała, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Przepis na blaszkę 21x26 cm - wymiary dolne, 24x28 cm. 
Smacznego!

Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Czy smakuje jak "normalna" napoleonka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg mnie tak, tylko jest bardziej słona ze względu na krakersy.

      Usuń