niedziela, 5 października 2014

Kotlety jajeczne


Składniki:
  • 10 jajek
  • 3 czubate łyżki bułki tartej + więcej do obtaczania
  • cebulka prażona
  • olej
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Osiem jajek ugotować na twardo, zalać zimną wodą. Obrać i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać surowe dwa jajka, bułkę tartą, prażoną cebulkę, Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać trochę śmietany, jeśli za rzadka – bułki tartej. Na patelni rozgrzać olej. Z masy kolejno formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na niewielkim ogniu, aż się lekko przyrumienią.
Smacznego!

Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz