Składniki:
- 2 kg oczyszczonych i pokrojonych flaków wołowych
- 1 duża marchew
- 1 średnia cebula
- 1 mały seler
- 1 średnia pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołu wołowego
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Flaki opłukać w ciepłej wodzie, następnie moczyć w zimnej wodzie 1 godzinę lub dłużej. Odcedzić, zalać zimną wodą i zagotować. Wyłączyć palnik i odczekać około 10 minut. Ponownie odcedzić i opłukać flaki w zimnej wodzie. Pokroić warzywa na paseczki i dodać do garnka z flakami, zalać zimną wodą. Gotować około 2 godzin. Do ugotowanych flaków dodać przyprawy i gotować jeszcze 15 minut. Na koniec robimy na patelni zasmażkę z masła, mąki i dodajemy szklankę wywaru z gotujących się flaków. Gotową zasmażkę dodajemy do garnka i zagotowujemy całość, doprawiamy solą.
Smacznego!
Aromatyczne, rozgrzewające, pyszne flaczki wołowe. Jak patrzę na ten talerz z flakami, to ślinotoku dostaję. Ale mi narobiłaś apetytu, mniam mniam
OdpowiedzUsuń