Składniki na sos grzybowy:
- 0,5 kg świeżych leśnych grzybów
- 250 ml śmietany 18%
- 2 cebule
- szklanka bulionu grzybowego
- łyżka margaryny
- łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
Grzyby myjemy i kroimy w plasterki, wrzucamy do rondla. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów. Dodajemy kawałek margaryny. Stawiamy na palnik, następnie wlewamy bulion. Kiedy wszystko jest już miękkie możemy przystępować do kończenia sosu. Do śmietany dodajemy kopiastą łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę do grzybów i mieszamy aż zgęstnieje. Gdyby sos okazał się za gęsty to dodajcie mleka. Na koniec doprawmy całość solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz