sobota, 15 listopada 2014

Kopytka


Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • +/- 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Wykonanie:

Ziemniaki obieram, gotuję i studzę. Przepuszczam przez prasę lub maszynkę. Ziemniaki łączę z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami i wyrabiam delikatne ciasto. Odrywam porcje ciasta i formuję wałki. Nożem odcinam kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypuję je dodatkowo mąka pszenną. Kopytka gotuję w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyławiam łyżką cedzakową i podaję z sosem, np. grzybowym. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz