wtorek, 11 listopada 2014

Królik z warzywami w śmietanie


Składniki:
  • 1 królik
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
Wykonanie:

Królika umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Każdą porcję natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem, zarumienić na patelni i przełożyć do rondla. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, obraną, pokrojoną w paski włoszczyznę, podlać bulion, dodać kilka liści laurowych i ziele angielskie. Całość dusić na małym ogniu do miękkości około 50 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem, dusić aż mięso będzie miękkie. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz