Składniki:
- 1 królik
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 2 łyżeczki mąki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany 18%
- olej do smażenia
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól, pieprz
- rozmaryn
Królika umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Każdą porcję natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem, zarumienić na patelni i przełożyć do rondla. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, obraną, pokrojoną w paski włoszczyznę, podlać bulion, dodać kilka liści laurowych i ziele angielskie. Całość dusić na małym ogniu do miękkości około 50 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem, dusić aż mięso będzie miękkie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz