Tort przygotowałam na 1-sze urodziny mojej Córeczki.
Przepis na biszkopt rzucany znajduje się tutaj: Biszkopt rzucany
Składniki:
- 500 g truskawek
- 200 g truskawek
- 1 łyżeczka żelatyny
- 600 g śmietany 36% - bardzo zimnej
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 śmietan-fixy
- 1/2 szklanki wody
- cukier waniliowy
- 1/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżki rumu (opcjonalnie)
Mus: truskawki na mus włożyć do rondelka i zmiksować na gładki mus, ustawić na ogniu i zagotować. Odstawić z ognia i wsypać żelatynę, mieszać energicznie aż cała żelatyna się rozpuści. Ostudzić i odczekać około 1/2 godziny przed przełożeniem aż nieco zgęstnieje.
Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy po 1 łyżce mascarpone cały czas ubijając. Następnie wsypujemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.
Poncz: Wodę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy alkohol, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Przełożenie: Na tacy lub desce ułożyć pierwszy blat tortu, nasączyć 1/3 ponczu i polewamy połową musu, rozsmarować po całej powierzchni. Ułożyć połówki truskawek i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, nasączamy, nakładamy mus, truskawki i 1/3 bitej śmietany. Nakładamy trzeci blat i tylko nasączamy ponczem. Pozostałą część kremu nanosimy na boki i wierzch tortu. Wierzch i boki tortu dekorujemy według uznania. Boki można posypać wiórkami kokosowymi a wierzch udekorować owocami i posypać startą czekoladą. Odstawiamy tort najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz