Tort przygotowałam na trzecie urodziny mojej Córeczki.
Przepis na biszkopt rzucany znajduje się tutaj: Biszkopt rzucany. Do biszkoptu dodałam 15 dkg zmielonych orzechów włoskich.
Składniki:
Masa kajmakowa:
- duży, gęsty jogurt naturalny
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 2 łyżki żelatyny
- 400 ml śmietany 36%
- cukier puder do smaku
- 2 śmietan-fixy
Poncz:
- 1/2 szklanki wody
- cukier waniliowy
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
- dżem z czarnej porzeczki
- orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
Poncz: Wodę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy alkohol, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Masa kajmakowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Jogurt ubijamy ok. 5 min do czasu spienienia, dodajemy do łyżce kasy kajmakowej ciągle miksując. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy, całość odstawiamy np. do lodówki, aby masa nam zastygła.
Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy. Następnie wsypujemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.
Przełożenie: Na tacy lub desce ułożyć pierwszy blat tortu, nasączyć 1/3 ponczu i nałożyć masę kajmakową, rozsmarować po całej powierzchni. Położyć drugi blat, nasączyć, nałożyć warstwę dżemu z czarnej porzeczki mus, następnie masa śmietankowa i ponownie warstwa dżemu z porzeczki, ale już o wiele cieńsza. Nałożyć trzeci blat i tylko nasączamy ponczem. Wierzch i boki tortu dekorujemy według uznania. Można wierzch i boki obłożyć masą kajmakową, która nam została lub masą śmietankową a boki obsypać posiekanymi drobno orzechami włoskimi. Odstawiamy tort najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz