sobota, 14 marca 2015

Babka cytrynowa


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy delikatnie w rondelku. Tak aby nie zagrzało się zbyt mocno. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o malutkich oczkach. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie jasna i gęsta. Następnie dodajemy do masy żółtkowej roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Całość miksujemy na gładką masę. Pianę ubijamy na sztywno. Dodajemy do reszty ciasta i mieszamy wolno. Foremkę o  średnicy 26 cm średnicy smarujemy dokładnie masłem. Wlewamy ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Ciasto wyjmujemy z piekarnika i stawiamy, by ostygło. Wyciskamy sok z drugiej połowy cytryny, mieszamy z cukrem pudrem na gładki lukier. Ciasto łatwiej odchodzi od foremki, gdy lekko przestygnie. Smarujemy wierzch lukrem. Zastyga szybko, więc w zasadzie zaraz po polukrowaniu możecie kroić.
Smacznego!
Źródło: [www.kotlet.tv]

Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

2 komentarze:

  1. świetna babka :) uwielbiam cytrynowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis na cytrynową babkę wielkanocną. Puszysta i lekka zachwyciła smakiem moje wymagające podniebienie.

    OdpowiedzUsuń