piątek, 5 września 2014

Kluski kładzione z boczkiem


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszenna
  • 2 jaja
  • ok. pół szklanki kefiru
  • 50 ml wody gazowanej
  • 2 szczypty soli
  • 300 g boczku
  • 1 cebula 
Wykonanie:


Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę i wraz z cebulką przyrumieniamy na patelni. Jajko rozbełtać, dodać sól, wodę gazowaną i kefir. Powoli dodawać mąkę. Mąkę należy dodawać do chwili, w której ciasto uzyska bardzo gęstą konsystencję (aczkolwiek klejącą) i po podniesieniu łyżki będzie się ciągnąć ale nie przelewać. Nabieramy małą łyżeczką, bo dosyć rosą w czasie gotowania i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Po wypłynięciu klusek, gotować jeszcze ok. 2 minuty. Przelewamy kluski na sito i czekamy chwilę, aż woda odcieknie. Skwareczkami z boczku i cebuli polewamy gorące kluski.

Smacznego!

Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

1 komentarz:

  1. Coś dobrego i prostego w przygotowaniu na szybki obiad. Do tego surówka z kwaszonej kapusty. Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń