Składniki:
- 2 szklanki mąki pszenna
- 2 jaja
- ok. pół szklanki kefiru
- 50 ml wody gazowanej
- 2 szczypty soli
- 300 g boczku
- 1 cebula
Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę i wraz z cebulką przyrumieniamy na patelni. Jajko rozbełtać, dodać sól, wodę gazowaną i kefir. Powoli dodawać mąkę. Mąkę należy dodawać do chwili, w której ciasto uzyska bardzo gęstą konsystencję (aczkolwiek klejącą) i po podniesieniu łyżki będzie się ciągnąć ale nie przelewać. Nabieramy małą łyżeczką, bo dosyć rosą w czasie gotowania i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Po wypłynięciu klusek, gotować jeszcze ok. 2 minuty. Przelewamy kluski na sito i czekamy chwilę, aż woda odcieknie. Skwareczkami z boczku i cebuli polewamy gorące kluski.
Smacznego!
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.
Coś dobrego i prostego w przygotowaniu na szybki obiad. Do tego surówka z kwaszonej kapusty. Smacznego :-)
OdpowiedzUsuń