poniedziałek, 8 września 2014

Zupa cebulowa z grzankami i serem


Składniki:
  • 1 kg żółtej cebuli
  • 0,5 l białego wytrawnego wina
  • 1 l wywaru z warzyw (1 marchew, pietruszka, 1 seler, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • garść świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Na grzanki:
  • bagietka
  • 100 g startego sera żółtego

Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z oliwą. Gdy będzie już zeszklona, na granicy rumienienia się, zalewamy ją winem i czekamy, aż odparuje alkohol, a wino zredukuje się o połowę. Zalewamy wszystko wywarem warzywnym. Wyciskamy czosnek, dodajemy paprykę, gałkę muszkatołową oraz suszony tymianek. Gotujemy około 30 minut. Wszystko dokładnie rozdrabniamy blenderem na krem. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Grzanki: Bagietkę kroimy w kostkę i wkładamy do piekarnika, aż się lekko zarumieni. Wyjmujemy, posypujemy serem i wkładamy ponownie do zapieczenia. Ja ustawiam funkcję grill, aby się zrobiła chrupiąca skórka).
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pyszna, aromatyczną i rozgrzewającą zupa cebulowa - najbardziej sprawdza się w okresie jesienno-zimowym.

    OdpowiedzUsuń