- 1 kg żółtej cebuli
- 0,5 l białego wytrawnego wina
- 1 l wywaru z warzyw (1 marchew, pietruszka, 1 seler, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego)
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 50 ml oliwy z oliwek
- łyżeczka czerwonej papryki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- garść świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Na grzanki:
- bagietka
- 100 g startego sera żółtego
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z oliwą. Gdy będzie już zeszklona, na granicy rumienienia się, zalewamy ją winem i czekamy, aż odparuje alkohol, a wino zredukuje się o połowę. Zalewamy wszystko wywarem warzywnym. Wyciskamy czosnek, dodajemy paprykę, gałkę muszkatołową oraz suszony tymianek. Gotujemy około 30 minut. Wszystko dokładnie rozdrabniamy blenderem na krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Grzanki: Bagietkę kroimy w kostkę i wkładamy do piekarnika, aż się lekko zarumieni. Wyjmujemy, posypujemy serem i wkładamy ponownie do zapieczenia. Ja ustawiam funkcję grill, aby się zrobiła chrupiąca skórka).
Smacznego!
Pyszna, aromatyczną i rozgrzewającą zupa cebulowa - najbardziej sprawdza się w okresie jesienno-zimowym.
OdpowiedzUsuń