sobota, 13 września 2014

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem czosnkowym





Składniki:

  • 450 g szpinaku mrożonego (drobnego)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól, czosnek granulowany
  • 150 g łososia wędzonego w plastrach
  • 300 g serka czosnkowego (może być np. Almette)
Wykonanie:


Szpinak rozmrozić najlepiej na patelni aż wyparuje cała woda (można go wycisnąć także za pomocą ścierki). Przyprawić i dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Jajka oddzielić. Żółtka wymieszać ze szpinakiem (gdy będzie już zimny). Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do nich szpinak i na końcu mąkę. Całość mieszać drewnianą łyżką (lub czymkolwiek innym tylko nie mikserem). Masę wylewamy na blachę (u mnie 24x39) wyłożoną papierem do pieczenia (jest lepszy niż folia aluminiowa) i pieczemy ok 20-30 min w 180st C.

Gdy szpinak będzie upieczony i trochę ostygnie. Wyciągamy z blachy i kładziemy na blacie dnem do góry (tak żeby warstwa z papierem była na górze) i powoli odklejamy papier. Smarujemy serkiem równomiernie po całej powierzchni. Następnie rozkładamy łososia i zwijamy w roladę ja robię wzdłuż krótszego brzegu. Rolada jest krótsza ale za to grubsza i lepiej się prezentuje. Roladę zawijamy ciasno w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 2h żeby się schłodziła i nabrała kształtu.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Też często robię właśnie taką roladkę :) chociaż ostatnio króluje u mnie ta z mojego ostatniego wpisu na blogu :)
    Zapraszam!

    http://tyle-ugotowac.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń