Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 200 ml mleka
- 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- natka do dekoracji
- łuskane pestki dyni lub grzanki
- sól morska, pieprz biały
Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Następnie całość blenderujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub grzankami.
Smacznego!
Ta cudowna jesienna zupa jest doskonała na chłodne, zimowe miesiące. Gorąco polecam, mniam mniam
OdpowiedzUsuń