wtorek, 16 września 2014

Zupa krem z dyni


Składniki:
  • 1,5 kg dyni
  • 200 ml mleka
  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • natka do dekoracji
  • łuskane pestki dyni lub grzanki
  • sól morska, pieprz biały
Wykonanie:

Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Następnie całość blenderujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub grzankami. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ta cudowna jesienna zupa jest doskonała na chłodne, zimowe miesiące. Gorąco polecam, mniam mniam

    OdpowiedzUsuń