piątek, 25 lipca 2014

Prosty przepis na bardzo dobry chleb

Bardzo długo szukałam przepisu na proste upieczenie chleba. Bez przygotowania zakwasu, po prostu na drożdżach i znalazłam. Dziele się z Wami, bo naprawdę warto zrobić to samemu. Dla mojej rodziny piekę chleb średnio 1-2 razy w tygodniu. Dla urozmaicenia zmieniam dodatki. Przekonajcie się sami, że to nic trudnego.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki otrębów owsianych/słonecznik łuskany/pestki dyni
  • 400 ml ciepłej wody
  • opcjonalnie przyprawy do smaku, np. 2 łyżeczki oregano/siemię lniane/rozmaryn
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie:

Drożdże wsypujemy do ciepłej wody, dokładnie mieszamy i odstawiam na kilka minut na bok. Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszamy w dużej misce i wlewamy do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiamy ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto mieszamy jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiamy na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C (grzałka górna i dolna).
Smacznego!

Zdjęcia nadesłane przez czytelników bloga:

1 komentarz:

  1. Aby chleb dłużej zachował świeżość, najpierw należy włożyć do papierowej torebki, a następnie do foliowego woreczka. Całość umieścić w lodówce, w pojemniku na warzywa. Teraz pieczywo pozostanie smaczne znacznie dłużej. :-)

    OdpowiedzUsuń