niedziela, 17 sierpnia 2014

Ciasto zebra


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 0,75 szklanki białej oranżady
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego
Wykonanie:

Jajka ubijamy robotem ręcznym z cukrem na puszysty krem. Wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem  do pieczenia i miksujemy robotem ręcznym, ale już na zmniejszonym obrotach. Wlewamy porcjami olej, aromat i miksujemy. Następnie wlewamy wąskim strumieniem oranżadę, dalej miksujemy na małych obrotach. Gdy składniki połączą się, dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej  części dajemy 2-3 łyżki kakao, do drugiej 2-3 łyżki mąki i mieszamy na jednolite masy. Na środek dna tortownicy wlewamy na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania (nie czekamy aż ciasto dokładnie zejdzie z łyżki, gdyż wydłuża to czas rozlewania się ciasta po dnie tortownicy, a czynność ta powinna być wykonana raczej w miarę szybko). Pieczemy na nagrzanym do temp 180 stopni C piekarniku ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Smacznego!

Zdjęcia nadesłane przez czytelników bloga:

2 komentarze:

  1. ale fajnie wygląda :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste w wykonaniu ciasto, a na dodatek smaczne. Szczególnie cieszy oko zabawnym wyglądem. :-)

    OdpowiedzUsuń