czwartek, 26 lutego 2015

Zupa pieczarkowa z makaronem


Składniki:
  • 250 g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 50 g masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 200 g makaronu, np. świderki
  • 0,50 kg porcji rosołowej z kurczaka, np. skrzydełka, podudzia
Przygotowanie:

Porcję rosołową i warzywa zalewamy dwoma litrami zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy powstałą pianę. Pieczarki kroimy w plastry i obsmażamy na maśle, następnie dodajemy do zupy. Całość gotujemy około 1 godziny na wolnym ogniu. Na koniec zaprawiamy śmietaną. Podajmy z ugotowanym al dente makaronem.
Smacznego!

Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz