czwartek, 19 marca 2015

Naleśniki zapiekane z parówkami i z sosem serowym


Przepis na ciasto na naleśniki znajduje się tutaj: Ciasto na naleśniki

Składniki:

  • 0,5 kg parówek
  • 400 g śmietany 12%
  • 30 dkg sera żółtego
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:

Z parówek zdejmujemy osłonki, wkładamy do rondla i gotujemy przez około 1 minutę na małym ogniu.Wyjmujemy z wody, odsączamy. Na naleśniku kładziemy połówkę parówki, nakładamy na ją odrobinę ketchupu i zawijamy jak krokiety (najpierw zawijamy boki, a następnie rolujemy). Układamy w naczyniu do zapiekania tak aby zwinięcie było pod spodem i posmarujemy sosem serowym. Całość zapiekamy 25 min w 190 st C aż ser ładnie się zrumieni. Gotowe naleśniki możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Wykonanie sosu serowego: Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. Śmietanę dokładnie roztrzepujemy i dodajemy do startego sera. Sos doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Smacznego!


Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz