poniedziałek, 28 lipca 2014

Zupa serowa z grzankami


Składniki:
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 0,25 litra mleka
  • 100 g serka topionego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g startego żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • zioła prowansalskie
  • świeży tymianek
  • masło
  • 4 kromki kanapki
Wykonanie:

Cebulę poszatkować w piórka, ząbki czosnku drobno posiekać. Razem z cebulą podsmażyć, zalać bulionem. Dodać mleko. Serek topiony podzielić na cząstki. Dodać do gotującego się wywaru. Mieszać do momentu, aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem. Dodać zioła. Kromki kanapki posmarować masłem i podpiec w piekarniku lub na patelni. Posypać częścią startego żółtego sera oraz tymiankiem. Do miseczek z zupą dodać pozostałą część żółtego sera. Można dodać także grzanki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz