Składniki:
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 0,25 litra mleka
- 100 g serka topionego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g startego żółtego sera
- Sól
- Pieprz
- zioła prowansalskie
- świeży tymianek
- masło
- 4 kromki kanapki
Cebulę poszatkować w piórka, ząbki czosnku drobno posiekać. Razem z cebulą podsmażyć, zalać bulionem. Dodać mleko. Serek topiony podzielić na cząstki. Dodać do gotującego się wywaru. Mieszać do momentu, aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem. Dodać zioła. Kromki kanapki posmarować masłem i podpiec w piekarniku lub na patelni. Posypać częścią startego żółtego sera oraz tymiankiem. Do miseczek z zupą dodać pozostałą część żółtego sera. Można dodać także grzanki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz