poniedziałek, 28 lipca 2014

Zupa krem szparagowo-szpinakowa

Składniki:
  • 1 pęczek szparagów 
  • 100 g świeżego szpinaku 
  • 3 średnie ziemniaki 
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • kilka listków bazylii 
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • oliwa do smażenia 
  • kolorowy pieprz 
Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę (nie musi być zgrabna, i tak na koniec zostanie zblendowana), a czosnek w plasterki. Ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę, a szparagi myjemy, odrywamy im zdrewniałe końce i kroimy w mniejsze kawałki, po czym odkładamy na bok ich główki. Szpinak i bazylię dokładnie myjemy.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i przysmażamy na niej cebulę. Po chwili dodajemy ziemniaki i czosnek. Smażymy kilka minut mieszając, po czym wrzucamy szparagi bez główek oraz szpinak i zalewamy wszystko bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10-15 min (w zależności od miękkości szparagów i ziemniaków). Po tym czasie dodajemy bazylię i główki szparagów i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Gdy ziemniaki i szparagi będą miękkie wyjmujemy z zupy kilka główek szparagów do dekoracji i miksujemy wszystko dokładnie blenderem na gładki krem. Rozlewamy do miseczek, posypujemy kolorowym pieprzem i układamy główki szparagów.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz