sobota, 18 października 2014

Czekolada na gorąco do picia

Zachęcam do przygotowywania gorącej czekolady domowym sposobem. Jej koszt jest porównywalny z czekoladą z saszetki, natomiast smaku zdecydowanie nie da się porównać do tej czekolady w proszku. Taki napój jest gęsty, aromatyczny, mocno czekoladowy, a zarazem banalnie prosty w przygotowaniu.


Składniki:
  • 100 g czekolady gorzkiej (najlepsza 74% kakao)
  • 500 ml mleka (pełnego lub odtłuszczonego)
  • szczypta gruboziarnistej soli
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • miód (opcjonalnie)
Wykonanie:

Rozgrzej mleko i czekoladę w średniej wielkości rondlu, aż zacznie się gotować, dodaj sól i chili. Mleko może wykipieć, więc nie spuszczaj z niego oka. Zmniejsz ogień i gotuj miksturę, regularnie mieszając przez 3 minuty. Jeśli zależy Ci na gęstszej konsystencji, gotuj 1-2 dłużej. Aby czekolada była słodsza można dodać odrobinę miodu. Tak przygotowaną czekoladę można przyrządzić wcześniej i przechowywać w lodówce do pięciu dni. Podgrzewaj na małym ogniu w rondelku lub w mikrofalówce.
Smacznego!

Zdjęcia nadesłane przez czytelników bloga:


1 komentarz:

  1. Zawsze marzyłam o prawdziwej, domowej, gęstej, gorącej czekoladzie. Jest to zdecydowanie najlepsza gorąca czekolada, jaką piłam. Polecam ją wszystkim tym, którzy jak ja, są wielkimi miłośnikami czekolady. Do niej czekoladowe owsiane ciasteczko, poezja smaków :-)

    OdpowiedzUsuń