poniedziałek, 23 lutego 2015

Tort śmietankowo - truskawkowy

Tort przygotowałam na 1-sze urodziny mojej Córeczki.


Przepis na biszkopt rzucany znajduje się tutaj: Biszkopt rzucany

Składniki:

  • 500 g truskawek
Mus:
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżeczka żelatyny
Bita śmietana:

  • 600 g śmietany 36% - bardzo zimnej
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 śmietan-fixy
Poncz:
  • 1/2 szklanki wody
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 2-3 łyżki rumu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mus: truskawki na mus włożyć do rondelka i zmiksować na gładki mus, ustawić na ogniu i zagotować. Odstawić z ognia i wsypać żelatynę, mieszać energicznie aż cała żelatyna się rozpuści. Ostudzić i odczekać około 1/2 godziny przed przełożeniem aż nieco zgęstnieje. 
Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy po 1 łyżce mascarpone cały czas ubijając. Następnie wsypujemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem. 
Poncz: Wodę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy alkohol, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Przełożenie: Na tacy lub desce ułożyć pierwszy blat tortu, nasączyć 1/3 ponczu i polewamy połową musu, rozsmarować po całej powierzchni. Ułożyć połówki truskawek i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, nasączamy, nakładamy mus, truskawki i 1/3 bitej śmietany. Nakładamy trzeci blat i tylko nasączamy ponczem. Pozostałą część kremu nanosimy na boki i wierzch tortu. Wierzch i boki tortu dekorujemy według uznania. Boki można posypać wiórkami kokosowymi a wierzch udekorować owocami i posypać startą czekoladą. Odstawiamy tort najlepiej na całą noc.
Smacznego! 

Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz