piątek, 27 marca 2015

Ptysie z bitą śmietaną


Składniki:
  • 1 szklanka wody (tj, 250 ml)
  • 1/3 kostki masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 250 g śmietany 30% kremówki
  • ponad 1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

W garnku podgrzewamy wodę z masłem. Gdy masło się roztopi, dodajemy mąkę. Ciasto mieszamy, aż będzie gęste i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy aby przestygło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy najlepiej mikserem. Przy pomocy szprycy formujemy kółeczka. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, aż będą rumiane. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na gęstą masę. Wystudzone ptysie przecinamy na pół i napełniam kremem, następnie przykrywamy drugą połówką. Z wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego! 

Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz