sobota, 28 marca 2015

Żurek z białą kiełbasą i grzybami leśnymi/pieczarkami


Składniki:
  • 0,5 kg surowej białej kiełbasy
  • 4 jajka
  • 30 dkg grzybów leśnych/pieczarek
  • 400 ml koncentratu Żurku Śląskiego
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • 1 liść laurowy
Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Grzyby leśne/pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Zagotować ok. 2 litry wody, dodać białą kiełbasę. Gotować ok. 15 minut. Następnie dodać grzyby leśne/pieczarki oraz w/w przyprawy, gotować ok. 15 minut. Na koniec dodać koncentrat żurku i śmietanę, całość gotować 10 minut. Jajka obrać i podzielić na ćwiartki a kiełbasę pokroić w grubsze krążki. Na talerz położyć pokrojone jajko wraz z kiełbasą i zalać ugotowanym żurkiem.
Smacznego! 

Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz