- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki wody gazowanej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy żółtka od białek. Białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka mieszamy z cukrem w innym naczyniu po czym dodajemy olej, wodę i miksujemy. Następnie dodajemy wcześniej zmieszane ze sobą: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Całość razem miksujemy. Ubite białko dodajemy do całej masy delikatnie mieszając ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Z podanej ilości wychodzi ok. 16 gofrów.
Smacznego!
Źródło: przepis pochodzi opakowania gofrownicy MPM.
Uwielbiam gofry... :) Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń