poniedziałek, 28 lipca 2014

Ciasto na gofry


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka mieszamy z cukrem w innym naczyniu po czym dodajemy olej, wodę i miksujemy. Następnie dodajemy wcześniej zmieszane ze sobą: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Całość razem miksujemy. Ubite białko dodajemy do całej masy delikatnie mieszając ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Z podanej ilości wychodzi ok. 16 gofrów.
Smacznego!

Źródło: przepis pochodzi opakowania gofrownicy MPM.

1 komentarz: