- 1 cukinia
- 3 małe ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżka masła
- Sól
- Pieprz
- 0,5 łyżeczki curry
- 250 ml śmietany 18%
Cukinię umyć, osuszyć. Jeśli cukinia jest młoda pokroić w całości na kostkę. Jeśli cukinia jest większa i starsza należy przed pokrojeniem wydrążyć pestki. Ziemniaki obrać i także pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię. Posolić i popieprzyć. Podsmażać na wolnym ogniu do zrumienienia ziemniaków. Poszatkować szczypiorek i dymkę. Dorzucić do rondelka dymkę i część szczypiorku. Zalać bulionem. Gotować około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić szczyptą curry. Zmniejszyć ogień lub na chwilę całkowicie wyłączyć. Do szklanki śmietany wlać małą chochelkę zupy, wymieszać. Dopiero taką mieszanką zaciągnąć zupę wlewając śmietanę do rondelka. Zagotować. Podawać z resztą szczypiorku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz