piątek, 21 listopada 2014

Flaki wołowe


Składniki:
  • 2 kg oczyszczonych i pokrojonych flaków wołowych
  • 1 duża marchew
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały seler
  • 1 średnia pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołu wołowego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
Wykonanie:


Flaki opłukać w ciepłej wodzie, następnie moczyć w zimnej wodzie 1 godzinę lub dłużej. Odcedzić, zalać zimną wodą i zagotować. Wyłączyć palnik i odczekać około 10 minut. Ponownie odcedzić i opłukać flaki w zimnej wodzie. Pokroić warzywa na paseczki i dodać do garnka z flakami, zalać zimną wodą. Gotować około 2 godzin. Do ugotowanych flaków dodać przyprawy i gotować jeszcze 15 minut. Na koniec robimy na patelni zasmażkę z masła, mąki i dodajemy szklankę wywaru z gotujących się flaków. Gotową zasmażkę dodajemy do garnka i zagotowujemy całość, doprawiamy solą. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Aromatyczne, rozgrzewające, pyszne flaczki wołowe. Jak patrzę na ten talerz z flakami, to ślinotoku dostaję. Ale mi narobiłaś apetytu, mniam mniam

    OdpowiedzUsuń