sobota, 15 listopada 2014

Kopytka z sosem grzybowym


Przepis na kluski śląskie znajduje się tutaj: Kopytka

Składniki na sos grzybowy:
  • 0,5 kg świeżych leśnych grzybów
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 cebule
  • szklanka bulionu grzybowego
  • łyżka margaryny
  • łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz
Wykonanie:

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki, wrzucamy do rondla. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów. Dodajemy kawałek margaryny. Stawiamy na palnik, następnie wlewamy bulion. Kiedy wszystko jest już miękkie możemy przystępować do kończenia sosu. Do śmietany dodajemy kopiastą łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę do grzybów i mieszamy aż zgęstnieje. Gdyby sos okazał się za gęsty to dodajcie mleka. Na koniec doprawmy całość solą i pieprzem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz