środa, 12 listopada 2014

Maślane kruche ciasteczka


Składniki:
  • 1/2 kilograma mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 paczka masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
Wykonanie:

Na samym początku należy przesiać mąkę, do której dodajemy posiekane masło. Całość rozdrabniamy palcami, aż powstaną drobne grudki. Następnie dodajemy pozostałe składniki, tj. cukier, jajka, sól i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodać mleko oraz kakao i zagnieść ciemne ciasto. Następnie oba ciasta należy zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, przynajmniej na 45-60 minut.
Z rozwałkowanego, dość cienko (ok. 3-4 mm), na stolnicy ciasta wykrawać maślane ciasteczka foremkami. Ciastka położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka można układać na blasze dosyć gęsto, bo w piekarniku urosną niewiele. Piec w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez około 15 minut.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czy ciastka po upieczeniu są kruche czy raczej twarde? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli po upieczeniu przełożymy ciasteczka do pudełka i szczelnie przykryjemy to będą kruche przez długi czas.

      Usuń