poniedziałek, 10 listopada 2014

Szarlotka


Składniki na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek Antonówek lub szara reneta
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 0,5 szklanki cukru (jeśli jabłka będą kwaśne, trzeba dodać więcej)
  • cukier puder
Składniki na ciasto:
  • 2,25 szklanki mąki Szymanowskiej tortowej
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1,5 płaskiej łyżki proszku do pieczenia
  • 0,75 miękkiej margaryny Kasi
  • 4 jajka
Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w średniej wielkości kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i dusimy do chwili aż jabłka zmiękną, ale nie powinny się rozpaść. 
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę dodać margarynę. Całość posiekać nożem następnie dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. 
Jedną część ciasta rozwałkować, najlepiej pomiędzy dwoma foliami spożywczymi i przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłute widelcem ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.10 minut aż ciasto zrobi się lekko złote. 
Na podpieczony spód wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać 3 łyżeczki cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Jabłka przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz